Home Adaptation for Special Needs

Koubou Interiors were asked to adapt a family home into a
space which was accessible for a family member who suffered a serious road
accident three years before.

The client’s husband had been involved in a serious road
accident in some three years before we were approached. The accident resulted
in a very serious hypoxic brain injury which had resulted in a high level of
disability.

The client’s husband was being cared for in the family home
but in its current configuration it was becoming impossible for the family to
live and provide care at home. The living room had become the bedroom and a
fully operational bed with hoist had been installed but the fireplace and
furniture was still in situ. The carpet on the floor had not stood up to the
daily round of carer vistits and the needs of the patient and  desperately needed renewing. There was a
downstairs bathroom which could not be accessed by a wheelchair user which
meant that the gentleman had to have a bath or shower away from the property.
There was a utility room at the back of the house but this made dealing with
the level of laundry very challenging and all the soiled bedlinen had to be
taken through the house and kitchen. The family had to visit in the makeshift
bedroom as negotiating the rest of the house was not easy in a wheelchair. The
family were finding the situation very depressing which was understandable.

The budget for the project was very challenging because the
local council has to look at every element of expenditure. Any works that are
done are subject to close scrutiny.

We felt that the layout of the ground floor needed to be
radically changed  and a small extension
built to house a new utility/laundry room which would mean involving the local
Planning Department and the Occupational Health team.

To aid with access, we decided to change a window at the
front of the house to a door and install a ramp at the front as well as moving
the utility room and installing doors to the garden. The bathroom needed to be
enlarged and the access changed as well as moving the kitchen location.

Floors had  to be easy
to clean as well as being attractive so a hard wearing vinyl was installed. A
hatch from the bathroom to the utility room was installed in the wall so that
soiled laundry didn’t need to be taken through the house. The kitchen was moved
to the rear of the living space enabling an eating and sitting space that all
of the family could enjoy together.

We were unable to change the soft furnishings due to the
budget but this was not the purpose of the project. We wanted to give the
family a space so that they could stay together in their home and actually
start to live together in the home as they had before the accident. The family
can now sit together in the evenings in the newly created lounge looking out to
the garden which they can also now all access.

Normal
0

false
false
false

EN-GB
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

Proud to be Partnered With

partners